POLS
Tytuł Projektu
INNOWACYJNA OBRÓBKA HYDROTEMICZNA WYSOKOODŻYWCZYCH MĄK BEZGLUTENOWYCH W CELU OPRACOWANIA ULEPSZONYCH PRODUKTÓW PIEKARNICZYCH
Project Title
MODIFICATION OF HIGH NUTRITIONAL GLUTEN-FREE FLOURS BY INNOVATIVE HEAT-MOISTURE TREATMENT FOR THE DEVELOPMENT OF IMPROVED BAKERY PRODUCTS
Akronim / Acronim
MicroTREAT
Czas trwania projektu / Project duration
1.04.2021 - 30.06.2023
Kierownik projektu / Principal Investigator
1.07.2021-31.08.2022 - dr Marina Villanueva, Hiszpania (Spain)
1.09.2022- 30.06.2023 - dr Tetiana Lisovska, Ukraina (Ukraine)
Miejsce realizacji projektu / Host premises
Katedra Biotechnologii i Analizy Żywności, Wydział Inżynierii Produkcji
Department of Biotechnology and Food Analysis/ Faculty of Production Engineering
Centrum Naukowe Adaptive Food System Accelerator (AFSA)
Research Centre Adaptive Food System Accelerator (AFSA)
Warunki ogólne
1. ZADANIA / TASKS
Zadanie 1. Charakterystyka mąki gryczanej i teffowej |
Task 1. Characterization of buckwheat and teff flour |
Zadanie 2. Termiczna obróbka wilgoci za pomocą promieniowania mikrofalowego |
Task 2. Heat moisture treatment by microwave radiation |
Zadanie 3. Wpływ HT-MW na właściwości funkcjonalne, pasteryzacyjne i odżywcze poddanych obróbce mąk |
Task 3. Impact of HT-MW on functional, pasting and nutritional properties of treated flours |
Zadanie 4. Weryfikacja zastosowania żeli/ciast z poddanych obróbce mąk jako środków teksturujących i strukturyzujących |
Task 4. Verification of the use of gels/doughs of treated flours as texturizing and structuring agents |
Zadanie 5. Weryfikacja możliwości włączenia mąki poddanej obróbce do wyrobów piekarskich |
Task 5. Verification of the possibility of incorporation of treated flour in baked products |
Zadanie 6. Związki bioaktywne - zawartość polifenoli i ich profil w pieczywie bezglutenowym |
Task 6. Bioactive compounds - polyphenols content and their profile of gluten-free breads |
Zadanie 7. Analiza danych, korelacje i projektowanie modeli statystycznych |
Task 7. Data analysis, correlations and design of statistical models |